⚓ Soleil Royal ⚓

french flag
104 guns ship of the line 1670-1692

17
foto

Soleil Royal french flagship
Scale & Manufacturer:
1:77 Sergal

Ship Model Lenght:
103 cm

Ship Model Width:
45 cm

Ship Model Height:
85 cm

Ship Model Craftsman:
Susányi Oszkár
FRANZ I. steamer
Stern of the Soleil Royal, design by Jean Bérain

hungarian
Soleil Royal sorhajó

A Soleil Royal-t 1669-ben kezdték el építeni Brest hajógyárában, L. Hubac tervei alapján.
Az összes orr-, oldal-, és hajófar díszt Laysevoxnak tulajdonítják, aki a kor híres művésze volt. Korának leggazdagabban díszített, legnagyobb hajója volt.
A hajó raksúlya 2000 tonna. 104 különböző kaliberű ágyúval volt felszerelve.
Egészen 1688-ig nincs információ a hajó történetéről, mikor is a "Soleil Royal" híressé vált tűzerejéről.
1692-ben egy angol hajó, megsebezte a parancsnoki hajót, mely lángra kapott és felrobbant, befejve ezzel rövid életét.


english
Soleil Royal 104 guns, french ship of the line

( see Vikipedia too)

Projected by L. Hubac, the Soleil Royal was begun in 1669 in the Brest's ship-Yards. The vassel had a tonnage of 2000 tons and she was armed with 104 cannons of different caliber.
Only in the year 1688 we have informations again on the vessel when Louis the XIV, king of France, held up the war against the League of Asbourg, a Planned alliance by William of Orange. During this war, the flag ship Soleil Royal became famaus for the fire power, the sail impressiveness and her splendor.
On may 29th 1692, flagship of admiral Tourville, she sailed for the most bloody battle of the century between the coast of Le Havre and Cherbourg on june the first 162, the Soleil Royal rammed by a small english brigg, The Blaze fired & blowed up ending her short life in a holocaust of fire and blazes.
It was the end of the king Soleil age and of his power.

Soleil Royal
Drawing of Soleil Royal by Antoine Morel-Fatio

hungarian
Feljavitások a Soleil Royal vitorlás fa hajómodellen

A tervrajzon előírtakon kívűl az alábbi feljavításokat, kiegészítéseket, illetve módosításokat tartottam szükségesnek elvégezni a hajómakett megépítése során:
Fúrókagylók elleni festéssel elláttam.
Ágyúablakokat süllyesztett ablakkerettel készítettem.
Az ágyúcsöveket bronzszínűre festettem.
Ágyúk /cannonok 36-58 fontos/ előre, illetve hátravonó csigarendszerét kidolgoztam, kivétel a felső fedélzeti szinten lévő két fontos falconetteket. Az előbbi ágyúkra a szakirodalomban nem találtam utalást, úgyhogy a korábban látott hajós filmeken látottakra hagyatkozva úgy ítéltem meg, hogy az ágyú kis kaliberéből ez által kis súlyából adódóan erre nem is volt szükség.
Ágyútalpakat pirosra, a kerékabroncsot feketére festettem, ágyúkerekek tengelyeit stifttel elláttam.
Ágyúnyílások záró fedeleit két réteg deszkából készítettem belső rétegét pirosra festettem.
Az oldalkötél párkánynál a láncokat úgy készítettem, hogy a vágás helyei a forrasztás után húzó igénybevételnek legyenek kitéve. Így nagyon stabil szemeket kaptam.
Főárboc törzsvitorlarúdjának leeresztését a szamárfejen keresztül oldottam meg, a fedélzetet kivágtam, hogy hozzá lehessen férni a kötélbakba épített csigához.
Az előárbocnál a kötélbakba csigát szereltem az előárboc törzsvitorlarúdjának leeresztéséhez.
Az elő és főárboc törzsvitorlarudak leeresztéséhez csigákat készítettem. Megjegyzés: a tervrajzokon az angol hajóknál használatos csigarendszerek szerepelnek a vitorlarudak leeresztéséhez. És köztudott, hogy a francia és a holland hajóknál az ú.n. "szamárfejen" keresztül történt a leeresztés.
A főtarcskötél csigasorát nagyobbra készítettem / a tervrajzon túl kicsi szerepel / a kötél vezetését részletesen kidolgoztam lekötések, törökfejek, csatok.
Ágas köteleket feszítőblokkal elláttam.
A derékszár oldalköteleinek feszítéséhez használatos tereb felőli macskafejek lekötéséhez az árboctörzs oldalköteleire "hurkát" készítettem.
A sudárszár oldalköteleinél O4-es macskafejet használtam / a tervrajzon O5-ös szerepel, ugyanakkora mint a derékszár oldalköteleinél.
Az állókötélzet 11 a futókötélzet 6 féle átmérőjű kötélből készült. A hajó jobb oldalán bal sodratú a bal oldalán jobb sodratú kötelet használtam.
A vitorlarudakra lábalóköteleket készítettem.
A horgony gyűrűjét kötéllel bebandázsoltam.
A kormánylapátra /a lapát elhagyását megelőzendő/ köteleket erősítettem.
Remélem a fentiekben leírtakkal némi segítséget nyújtottam a Soleil Royal jövőbeni megépítői számára. Sok sikert kívánok hozzá!