⚓  HABLEÁNY gőzös  ⚓

hungarian flag
1867

24
foto

HABLEÁNY steamer
Scale & Manufacturer:
1:50 Scracthbuilt

Ship Model Lenght:
40 cm

Ship Model Width:
7,5 cm

Ship Model Craftsman:
Kecskeméti József

hungarian
A hajó története...

(kriegsmarine.hu) Dr. Balogh Tamás cikke alapján

II. Erzsébet, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága, s a Nemzetközösségi Királyságok királynője uralkodói gyémánt jubileumának (60. évfordulójának) június 5-én tartott ünnepi rendezvényein Csák János, Magyarország londoni nagykövete képviselte a magyar kormányt.
A Temzén rendezett hajós felvonuláson - bár a királynőnek erdélyi magyar gyökerei is vannak (ükanyja Rhédey Claudina grófnő) - magyar hajó nem vett részt. Pedig a bemutatott magyar katonai hagyományok alapján Magyarország akár hadihajós alakulatot is küldhetett volna.
Hogyan lehetséges ez? Nos, épp' a hajós felvonulás választott módja - folyami jellege - a válasz erre. Hisz' 2012-ben épp' 145 esztendeje annak a forradalmi jelentőségű magyar hajóútnak, amely története során elsőként szelte át vízi úton az európai kontinenst, bizonyítva ezzel, hogy lehetséges állandó hajójárat kialakítása a Fekete-tenger és az Atlanti-óceán között!
Az utazás tervezője és kivitelezője Széchenyi Ödön gróf volt, aki HABLEÁNY nevű gőzhajóján kelt át a kontinensen 1867. április 6. - május 18. között. A felkészülést már 1861-ben elkezdte, amikor a Duna-gőzhajózási Társaság HILDEGARD nevű hajóján és a FRANZ JOSEPH gyorsgőzösön gyakorolt (háromszor járt a Pest-Galac útvonalon, hogy kapitányi, kormányosi, gépészi és vízrajzi gyakorlatot szerezzen). Gépészeti ismereteit Vész Ármin műegyetemi tanár, hajózási ismereteit pedig Kenessey Albert hajóskapitány segített elmélyíteni.

A 'Hableány' gróf Széchenyi Ödön Hajója
A 'Hableány' gőzös
Az Európa első áthajózását végrehajtó HABLEÁNY gőzös modellje

A rekorder hajót Höcher Adolf pesti vállalkozó kifejezetten erre a célra tervezte és - kizárólag magyar iparosokkal és hazai anyagból - építette. A Hableány hossza 20 m szélessége 2,33 m, merülése 0,56 m volt. A 20 "forrcsővel" ellátott kazánt 1866 novemberére hozták üzemkész állapotba. A 8-10 lóerő teljesítményű gőzgép 4 légkör (4 atmoszféra) nyomáson működött. Széchenyi sikeres hajóskapitányi vizsgája után Follmann Alajost, az Egyetértés Pest Hajósklub tagját fogadta fel kormányosnak. A legénység további három matrózból - egy gépészből, egy fűtőből és egy szakácsból - állt. Pest-Budáról indulva a Duna, Majna, Rajna, Marne és Szajna folyókon keresztül érkeztek Párizsba, a Világkiállításra. Az utazás legnehezebb szakasza a Dunát és a Majnát összekötő - a kontinentális vízválasztót átszelő - Lajos-csatorna volt. A Duna és a Rajna összekötésének terve Nagy Károlytól ered. Földmérői 793-ban jelölték ki a helyet, ahol a Duna és a Rajnába ömlő Majna 1 800 méterre megközelítette egymást. El is kezdték a munkát, ám az esőzések elmosták a kiásott csatornát, s a munkások zöme a sártengerbe fulladt. Csak 1836-ban kezdték újra kiásni a csatornát, amelyet 1846-os átadásakor I. Lajos bajor királyról Lajos-csatornának neveztek el, s amely a Majna és a Duna két mellékfolyóját (a Regnitz-és az Altmühl-folyót) kapcsolta össze. Bár igen népszerű volt, nem tudott versenyre kelni a párhuzamosan futó vasúttal, amely lényegesen gyorsabb volt, elsősorban a csatorna szűk keresztmetszete és sűrű zsiliprendszere miatt.

A HABLEÁNY 43 napos, mintegy 2 000 km-es útja során a 170 km hosszú Lajos-csatornán való átkelés 3 napot vett igénybe (április 28-május 1.). A Dunáról Kelheimnél öt zsilipen jutott át az összekötő csatornába, ám az Altmühl-folyón egy hatodik zsilip, majd a mesterséges csatorna és abban egy hetedik zsilip következett. A nyolcadik zsilipen áthaladva érte el a Regnitz-folyót, ahol kötélvontatást kellett alkalmazni. A kilencedik zsilip vezetett a Majnára. Frankfurtban rövid pihenő és karbantartás következett, majd a Rajna zátonyszigetei után Strasbourgnál kezdődött az utazás utolsó, franciaországi szakasza a Canale later-en Nancy-ig, majd tovább a Marne-folyóra, s a Szajnán Párizsig.

a HABLEÁNY útja: Budapest-London-Párizs-Budapest
A Budapest-London-Párizs-Budapest vízi út (pirossal) és a HABLEÁNY útja (lilával).
a HABLEÁNY, Párizsban
A HABLEÁNY érkezése Párizsba. A nagy technikai álmodó, Jules Verne várta és üdvözölte.
III. Napóleon császár a Becsületrendet adományozta Széchenyinek egyedülálló vállalkozásáért (ezzel a gróf személyében Magyarország hamarabb kapott elismerést, mint ahogy megtörtént a kiegyezés), a Hableány pedig – amelyen Eugenie császárné is többször látogatást tett – a kiállítás aranyérmét kapta. Szechenyi Ödön végül eladta Párizsban maradt hajóját, amelyet az 1871-es francia-porosz háborúban a poroszok lefoglaltak és a Rajnára vittek, ahol 1874-ben kazánrobbanás következtében elsüllyedt. Teljesítménye azonban - amely előtt 1977-ben és 1997-ben is emléktúrával tisztelgett a Gróf Széchenyi Ödön Magyar Hajózási és Yacht Egylet - nem merült feledésbe, s a transzkontinentális hajóút, amelyen első ízben ez a hajó haladt végig, azóta Európa legforgalmasabb belvízi útjává vált.


Krónológia (hajoregiszter.hu)

Épült 1867, Hartmann József Hajógyára (I.), Budapest/Újpest, HU
Legnagyobb hossz: 20,00 m
Hossz a függélyek között: 18,3 m
Legnagyobb szélesség: 3,66 m
Szélesség a főbordán: 2,33 m
Legnagyobb merülés: 0,46 m
Főgép típus: gőzgép
Főgép teljesítmény: 6 LE

1867-HABLEÁNY, Gróf Széchenyi Ödön . Kisméretű vastestű gőzbárka. az 1867. évi párizsi világkiállításon nagy feltűnést keltett, a Duna-Majna-Rajna-Marne-Szajna útvonalon érkezett meg, ahol elsőként Verne Gyula üdvözölte. A gőzösön III. Napóleon császár és Eugénia császárné is tett egy hajóutat. A hajót a párizsi világkiállítás aranyérmével tüntették ki, ő pedig a kontinens első áthajózásáért a Becsületrendet kapta meg.
1867-Turna von Félix (Nadar) francia író tulajdonában. A kis hajó az 1870/71. évi porosz-francia háborúban a Marne folyón hadiszolgálatot teljesített.
1871-ben porosz hadizsákmányként a Rajnára vitték.
1874-ben kazánrobbanás következtében elpusztult.

Másik verzió szerint porosz ágyúgolyó süllyesztette a Marne folyóm.

2000-ben a Gróf Széchhenyi Ödön Yachtegylet elkezdi építeni a HABLEÁNY másolatát


HABLEÁNY a Balatonon
HABLEÁNY a Balatonon