⚓  AN-2 tipúsú aknásznaszád  ⚓

hungarian flag
AN-2 minesweeper

1953

24
foto

AN-2
Scale & Manufacturer:
1:50 Scratchbuilt

Ship Model Lenght:
27 cm

Ship Model Height:
7,4 cm

Ship Model Craftsman:
Hocza István
AN-1 aknásznaszádAz AN-1 aknásznaszád modellje
ERCSI aknásznaszádAN-2 aknásznaszád a LAJTA monitor társaságában

hungarian
Hajótörténet

( Vikipedia)
Az aknazárak telepítésére és felszedésére szolgáló AN 2 az AN 1 aknásznaszád továbbfejlesztett, módosított változata. A hajók építését 1952-ban kezdte el a Magyar Hajó- és Darugyár könnyűfém szerkezetű hajókra szakosodott váci gyáregysége, a Dunai Hajógyár. A gyártás 1956-os beszüntetéséig 53 db-t építettek.

A Hajókat a Magyar Néphadsereg folyami flottillájánál állították szolgálatba, ahol a Dunában található második világháborús indukciós víziaknák eltávolítására használták őket. Az 1990-es évektől a hajók többségét selejtezték. 2004-ben 32 db selejtezett, fegyverzetétől megfosztott AN 2-est árverésen értékesítették, így napjainkban mint szabadidő-hajó is előfordul Magyarország vizein.

A Magyar Honvédség néhány darabot felújított és napjainkban is üzemeltet. Az első AN 2-t 2005-ben újították fel és Ercsi néven állították ismét szolgálatba. Ezt követte a Baja nevű hajó, melyet 2007-ben újítottak fel, majd még két másik hajó felújítása következett. A felújítás során korszerű motorokat kapott a hajó és a vázszerkezeten kívül minden berendezését kicserélték, a DSK géppuskát pedig leszerelték. A Magyar Honvédség állományában lévő AN 2-es hajókat a 1 sz. Tűzszerész és Hadihajós Ezred üzemelteti tűzszerész-járőrhajóként.

ERCSI aknásznaszádSzabadtéri harcjármű-bemutató érdekes darabja, a szépen felújított AN 2 típusú ERCSI aknásznaszád

Jellemzői

Rendkívül kis merülésű hajó, amelynek teljes terheléssel is csak 60 cm a merülése. A hajótest az AN 1-hez hasonlóan alumíniumból készült. A könnyűfém hajótest és a kis merülés jó aknamentesítő képességeket biztosított. Módosított, nagyobb és kényelmesebb felépítményt kapott, és az AN 1-től eltérően a kabin oldalán is vannak ajtók.
A 10,5 tonna vízkiszorítású hajót két darab, egyenként 85 LE teljesítményű Csepel D–613 dízelmotorral szerelték fel, melyek egy-egy hajócsavart hajtanak. A manőverezést két kormánylapát biztosítja.
Fegyverzetét egy darab, a felépítmény középső részén állványon elhelyezett 12,7 mm-es DSK légvédelmi géppuska alkotta.

Műszaki adatok

Épült 1953, Dunai Hajógyár, Vác, HU
Legnagyobb hossz:   13,4 m
Legnagyobb szélesség:   3,7 m
Szélesség a főbordán:   3,6 m
Oldalmagasság:   0,96 m
Legnagyobb merülés:   0,6 m
Vízkiszorítás:   10,5 t
Főgép típus:   2 x Csepel D-613 diesel motor
Főgép teljesítmény:   2 X 85 LE
Holtvizi sebesség:   24 km/h
Hatótávolság:   340 km
Legénység:   7 fő
AN-2 rajza
AN-2 általános elrendezési rajza.